top of page
Foto del escritorshekemtherapeutics

Sant Boi, Terra de bruixes




La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció, i se les va tractar com a membres d’una organització criminal liderada pel mateix diable.


La base per acusar-les era la mentida i la manera de forçar-les a confessar aquests crims inversemblants eren les tortures més terribles. Contra aquestes dones, el poder es va saltar les pròpies lleis i les va jutjar sense cap garantia processal. Aquelles dones van ser el boc expiatori d’una societat convençuda de l’origen malèfic de les seves desgràcies i disposada a buscar-ne les culpables i assenyalar-les.


A Catalunya, recentment, s’ha recuperat el nom de més de set-centes dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca. Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones considerades conflictives, dones vídues… Totes elles estigmatitzades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a bruixes o metzineres.


Malgrat ser una persecució sistemàtica i massiva encara són escassos els estudis històrics sobre aquest fet, especialment els interpretatius, i no s’ha incorporat de manera normalitzada aquest episodi als currículums acadèmics. Tampoc s’han impulsat polítiques públiques de reparació de la memòria de les víctimes.


Tot aquest cúmul d’injustícies ha portat la revista Sàpiens a impulsar la campanya No eren bruixes. Eren dones, que ja compta amb el suport de milers de ciutadans, entre ells centenars d’historiadors. La proposta és promoure un acte de justícia històrica en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa, Noruega o Navarra, amb els objectius següents:

· Recuperar la memòria d’aquelles dones innocents sense prejudicis ni falsedats.

· Promoure’n la reparació i dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge per tot el

territori, a nivell municipal i també nacional.

· Reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.





Presentació del Cicle i cinefòrum: Bruixes i cinema, la mirada fosca de Pere Koniec

En aquest recorregut audiovisual el director ens conduirà per diferents i complexes figures de bruixes que, al llarg de la història del cinema, s’han configurat com a referents. Alguns dels quals motiu d’inspiració de la seva última pel·lícula,“Volpina” (disponible a Filmin), on la bruixeria desplega el seuimaginari de conjurs, erotisme i felins.


Ponent:

Convidat: Pere Koniec, director de cinema

Benvinguda: Vanessa Martín, coordinadora UNED Sant Boi.

Conductor: Humbert Ruiz, coordinador UNED Sènior Sant Boi


Data:

Dimecres 19 d’abril 2023


Hora:

a les 18:30 hores


Lloc:

Edifici l’Olivera

Plaça Montserrat Roig, 1, 1a planta 08830 Sant Boi de Llobregat





Conferència: El cas de la santboiana Caterina Torres (1613): “Sospechosa de ecchissera y tener pacto con el demonio”

Ens traslladarem als inicis del segle XVII quan, la santboiana Caterina Torres, va ser denunciada davant de la Inquisició acusada de “bruixeria”. Un fet que podia tenir greus conseqüencies i que -massa vegades- podia acabar de forma tràgica, amb la mort -per execució- de les persones encausades.. De que s’acusava a la Caterina Torres?. Quines eren les proves?. Hi havia algú més implicat?. Com va acabar tot plegat?. Quin va ser el paper de l’església omnipotent? (en una època on -literalment- aquesta institució es trobava per damunt del bé i del mal). I, tot això, en quin context local i general es va produir?.

Conferenciant:

Carles Serret, historiador. Responsable de l’Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.

Taula Rodona: Bruixes Catalanes:història, territoris i tradicions.

Les tres experiències que configuren la taula, cada una amb el seu tarannà i les seves singularitats, tenen com a fil conductor les bruixes i com aquestes, amb les seves històries i llegendes, han deixat petjada en els diferents territoris. No en forma de passat silenciat, si no com a esdeveniment o ens que fa viva la memòria de moltes dones injustament tractades.

El Centre d’Interpretació de la Bruixeria es troba a la primera planta del Centre Cultural Ca les Monges, al carrer Catalunya número 1 de Sant Feliu Sasserra des de l’1 de novembre de 1998 i vol oferir una explicació general del fenomen de la bruixeria centrant-se en l’estudi del fenomen de la Catalunya del segle XVII i concretament en els casos específics de les dones del Lluçanès processades per bruixeria al mateix poble.

El projecte Embruix neix l´any 2009 d´una iniciativa de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm juntament amb un gran nombre d’entitats locals, gent vinculada al món de l’espectacle i una gran quantitat de col·laboradors, i s’acorda fer un festival on tenen cabuda totes les activitats relacionades en certa manera amb les llegendes de les nostres regions, la màgia, les bruixes i els seus brevatges.

El Cau de Bruixes de Centelles va néixer l’any 1998 a partir de la dita popular: “De Centelles, bruixes totes elles.” És una festa per a tots els públics entorn a la tradició de les bruixes sàvies, l’esoterisme, la màgia i inclou un programa lúdico-cultural amb espectacles al carrer, un mercat màgic, conferències, carrers temàtics, música, tallers, etc. I al vespre es fa la proclamació de la Bruixa de l’any, honor que es dóna a una dona de la població per la seva tasca cultural, social o associativa envers el poble.


Convidats/des:

Queralt Alberch. Antropòloga. Centre Bruixeria Sant Feliu Sasserra Carme Martorell – Activista cultural.Embruix Sant Hilari de Sa Calm Francesc Roma – Històriador, Cau de bruixes. Centelles Carles Serret – Històriador. Arxiu Històric Municipal de Sant Boi


Data:

Divendres, 12 de maig 2023


Horari:

a les 18:30 hores


Conductors:

Humbert Ruiz Gil, coordinador UNED Sènior Sant Boi i Vanessa Martín Nicolás, coordinadora UNED Sant Boi

Lloc:

Can Massallera Carrer Mallorca, 30, 08830 Sant Boi de Llobregat





Taller: Trementinaires i ramalleres

Un acostament a l’ofici de trementinaire, una professió desenvolupada majoritàriament per dones, a la vall de Vansa i a Tuixent, a la província de Lleida (l’ Alt Urgel), al peu de la serra del Cadí. Unes dones de mitjans del segle XIX que es van dedicar, caminant per boscos i carregades d’herbes i olis, a anar “guarint i curant tots els mals”.

La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d’elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar.


Tallerista:

Maria Lluïsa Martínez, pedagoga aromatòloga


Data:

Divendres 26 de maig


Hora:

a les 18:30 hores


Lloc:

Museu de Sant Boi

c/ del Pont, 7




Cloenda

Conferència-tertúlia: Una constel·lació d’escombres. Bruixes creades, pintades, volades.

La idea de bruixa que tots tenim al cap té el seu origen a l’edat mitjana i és aleshores quan es comença a documentar la seva persecució. Segurament, quan pensem en una bruixa tots tenim al cap una sèrie d’elements visuals associats a la seva imatge: escombres, berrugues, fogueres, lletjor…

Pararem atenció a la “invenció” d’aquesta iconografia i farem un viatge d’uns quants segles a través del món de l’art.


Conferenciant:

Vanessa Martín Nicolás, historiadora de l’art i coordinadora UNED Sant Boi


Conductor i cloenda:

Humbert Ruiz Gil, coordinador UNED Sènior Sant Boi


Data: Divendres 2 de juny 2023 a les 18:30 hores

Lloc:

Edifici l’Olivera

Inscripció a les activitats del cicle:




Més informació al Centre:

Edifici l’Olivera Plaça Montserrat Roig, 1, 1a planta 08830 Sant Boi de Llobregat 93 654 53 33 info@santboi.uned.es

6 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

댓글


bottom of page