I SI PREPAREM UN TE ESSENCIAL?
Preparar un bon té comporta conèixer els seus secrets, el tipus, varietats, orígens i temps d’una mil·lenària tradició com aquesta.
Podem gaudir de les propietats i sabors del te blanc, verd, negre, phu erh, oolong i múltiples combinacions d’ingredients típiques de cada zona en la que és beguda predominant.
Tots venen de la mateixa planta, la Camellia sinensis. El que diferencia un te d’un altre són el processos pel que la planta passa dintre de la fabrica de te un cop la collim.
Com tots venen de la mateixa planta tots són antioxidants, tots són diürètics i tots tenen menys o més cafeïna. Si, cafeïna, com el cafè però ens afecta diferent perquè la cafeïna no és l’únic component del cafè o del te, hi ha altres molècules que intervenen. El te per exemple conté un aminoàcid que resta l’efecte de la cafeïna i a demés la producció del cafè segueix un procés diferent a la del té. En prendre te podem estar concentrats però sense posar-nos nerviosos. Al Japó el té el van introduir el monjos budistes perquè els ajudava a meditar sense alterar el sistema nerviós.
COM PREPAR EL NOSTRE TE
Els punts importants a tenir en compte serà la qualitat i temperatura de l’aigua, la quantitat de planta i el temps d’infusió.
Aigua ha de ser mineral o de osmosis. L’aigua mai ha de bullir. Per a tes verds, oolongs i blancs ha d’estar a 80º. Negres i pu erh a 90º. No arribem mai al punt d’ebullició i és que aquets 10º marquen la diferència i alteren el gust del producte final. Com podem saber la temperatura de l’aigua si no tenim termòmetre o bullidor amb temperatura? El xinesos venen utilitzant l’observació de les bombolles de l’aigua. Quan la bombolla és petita són 80º i quan és més gran són 90º però mai s’inicia l’ebullició.
Respectar el temps que requereix cada te. Entre 2 i 3 minuts per a verds, oolongs i blancs, 3 i 4 minuts en negres i entre 4 i 5 minuhts en pu erhs. A partir d’aquests minuts comença a haver-hi més tanins i ells són els responsables del gust més amarg.
Si volem un té més potent, mai el deixarem més temps, el que farem és posar més quantitat de te. La quantitat habitual serà d’una cullerada de postres rasa per persona.
Al mercat podem trobar tes de diferents sabors. Combinacions de flors, altres plantes, arrels, llavors i fruits secs fan una sinergia per a delitar a tots els gustos del diferents paladars.
Has pensat que també pots aromatitzar els teus tes o infusions amb olis essencials?
Disposar de varietats d’ingredients pot ser més difícil a casa però si som usuaris dels olis essencials i disposem d’una petita farmaciola, segur que podem obtenir unes varietats singulars de tes. Hem de tenir en compte una de les característiques que distingeix als olis essencials, és que son extremadament volàtils, per això podem percebre el seu aroma només obrint un flascó. També hem de recordari una altra característica distintiva com que no són hidrosolubles i sí liposolubles. Què vol dir això? Que només es dissolen en medis grassos i no en aigua. Per tant, si volem aromatitzar el nostre te o infusió prèviament dissoldrem una gota, amb una gota és més que suficient per a un preparat de dues o tres tasses en mel o sirope i sempre l’afegirem a la infusió o al te quan hagi disminuït la seva temperatura per a poder conservar el màxim de propietats del nostre oli essencial a part de gaudir del seu aroma.
Podem pensar en te de gingebre, de canyella i taronja, de llimona, de bergamota, de menta, de pi i desenes de combinacions creatives. Has provat te blanc amb espígol? Espectacular.
Comentarios